איטום גגות היא פעולה מקצועית המיועדת לכל סוגי המבנים, בניינים משותפים וצמודי קרקע כאחד ומטרתה: מניעת חלחול של מי גשמים משטח הגג פנימה ואל קירות המבנה וניקוז מיטבי של מי הגשמים. חשוב לציין כי בעיות איטום בשטח הגג, מורגשות היטב בשטח הדירות במבנה לאורך זמן, כאשר כתמי רטיבות, סימני עובש ופטרת על גבי הקירות (החיצוניים והפנימיים), הם הסימנים המובהקים המעידים על הימצאות כשל ו/או ליקוי כזה או אחר בתשתיות האיטום בשטח הגג.
בעיות איטום ורטיבות - ליקויי הבנייה הנפוץ ביותר בישראל
מבין כל סוגי ליקויי הבנייה המתגלים במסגרת ביקורת בדק בית במבנים חדשים וישנים כאחד בישראל, בעיית הרטיבות היא הנפוצה ביותר, ברוב המקרים היא מעידה על ליקוי בנייה ותכנון בתחום תשתיות האיטום. הופעת סימני רטיבות בשטח קירות הבית/דירה, עלולה להוביל לנזקים מתמשכים בשטח המבנה הכוללים בין היתר: קילופי צבע, הופעת כתמי עובש, ריחות טחב, הופעת כתמי חלודה, היווצרות סדקים במערכות הקירוי, היחלשות מוטות ברזל המצויים בתקרות ובעמודים התמוכים ועוד. חשוב לציין כי תופעות כגון: כתמי עובש ותפרחות (פטרת), עלולות להוביל לבעיות בדרכי הנשימה בקרב דיירי המבנה ולכן הימצאות כתמי רטיבות בשטח הדירה, מחייבת אתכם לטפל בבעיה באופן מיידי.
אם כך, מתי נידרש לפעולת איטום גגות?
פעולת איטום גגות נדרשת במספר מצבים עיקריים, וביניהם:
- במקרים בהם קיימת בעיית רטיבות בקירות המבנה ו/או בקרים בהם מופיעים סימנים המעידים על בעיית רטיבות (קילופי צבע, ריחות טחב, פטרת, סימני עובש וכו).
- במקרים בהם מערכת האיטום הקיימת שחוקה ואינה תקינה בשל עייפות החומר.
- במקרים בהם נחשפו כשלים בתשתיות האיטום במסגרת ביקורת בדק בית.
חשוב לציין כי פעולת איטום גגות מהווה חלק בלתי נפרד מתהליכי הבנייה של כל סוגי המבנים החדשים. במקרים בהם עבודות האיטום מיושמות באופן מקצועי ועל פי דרישות התקן, תשתיות האיטום במבנה מחזיקות מעמד למשך 10 שנים בממוצע, במהלכן לא נדרשת פעולת איטום חדשה, למעט פעולות תחזוקה בסיסיות.
איטום גגות - כיצד?
פעולת איטום גגות מיושמת באמצעות שתי שיטות איטום עיקריות:
- איטום גגות באמצעות יריעות ביטומניות.
- איטום בחומרים משחתיים אקרילים לבנים.
חשוב לדעת: בשתי שיטות האיטום, קיימת חשיבות רבה להכנה נכונה של משטח הגג הכוללת בין היתר: ניקיון יסודי של שטח הגג, הסרת שאריות של מערכת האיטום הישנה והרמה פיזית של כל האלמנטים המצויים בגג (דוודים, מרזבים, מזגנים וכו). שימו לב – הכנה לקויה של משטח הגג, עלולה לגרום להיווצרות בועות אוויר בחומרים המשמשים לאיטום והדבר עלול לפגום ביעילות האיטום.
בחירת שיטת האיטום - מה חשוב לדעת?
במקרים בהם מדובר בפעולת איטום גגות במבנים ישנים, מומלץ כי בחירת שיטת האיטום תעשה בהתאם לתשתיות האיטום הקיימות, זאת לנוכח העובדה שחומרי איטום מסוימים אינם מצליחים "להיקשר" באופן מיטבי לחומרי איטום אחרים, ולכן שימוש בחומר איטום אשר אינו "מתקשר" היטב לחומר האיטום הקיים, עלול להוביל להיווצרות רווחים בין שכבות האיטום והדבר פוגם ביעילות האיטום לאורך זמן.
מה חשוב לדעת על יריעות ביטומניות?
איטום גגות באמצעות יריעות ביטומניות נחשבת כיום לשיטת האיטום היעילה ביותר למטרות איטום גגות בטון חשופים וחדשים ולמטרות התקנה של שכבת יריעות חדשות על גבי יריעות קיימות. יחד עם זאת, ניתן לעשות שימוש ביריעות הביטומניות גם על גבי גגות שעברו זיפות בעבר במידה ושכבת הזפת הקיימת איננה ניתנת לתיקון אך ניתנת להסרה במלואה.
היריעות הביטומניות מגיעות בגדלים שונים, כאשר אופן החיבור ביניהן נעשה על ידי הלחמה. היריעות הביטומניות נבדלות זו מזו בהתאם לתכונות המאפיינות אותן, כאשר נהוג לסווג את סוגי היריעות לשני סוגים עיקריים הכוללים: יריעות איטום SBS ויריעות איטום APP, כאשר שני סוגי היריעות מיועדים לצרכי איטום גגות שטוחים ומשופעים מבטון.
פעולת איטום גגות באמצעות יריעות ביטומניות, חייבת להיעשות באמצעות יריעות תקניות המותאמות לתקן הישראלי (1430/3), המעיד על איכות גבוהה של היריעות והתאמתן לתנאי מזג אוויר קשים במיוחד. במסגרת עבודות האיטום, נעשה שימוש בחומרי עזר נוספים כגון: לוחות "קלקר" המיוצרים מחומרים פולימריים המשמשים לצרכי בידוד הגג, בטקל שהוא למעשה בטון קל מוקצף המשמש ליצירת שיפועים של משטח האיטום לצורך ניקוז מיטבי של מי הגשמים לעבר המרזבים, סרגל שהוא למעשה פס אלומיניום באמצעותו ניתן לקבע את היריעות למעקה הגג ובכך למנוע את התקלפותן וחומרי עזר נוספים.
הכנת משטח הגג לפני ביצוע עבודת איטום ביריעות ביטומניות
במידה ופעולת האיטום באמצעות יריעות ביטומניות מיושמת על גבי גגות שכבר זופתו בעבר, יש להכין את משטח הגג על פי סדר הפעולות הבא:
- יש לכסות את כל פתחי המרזבים והצנרת, וזאת לאחר ניקוי יסודי ושחרור סתימות במידה והן קיימות.
- יש להסיר את שכבת הזפת במלואה וזאת תוך הסרת בועות אוויר וחלקים רופפים במשטח (במידה והזפת לא מתנתקת מהתשתית, אפשר לחדש בעוד שכבת זפת לפני ביצוע היריעות).
- יש לבדק את שיפועי הגג ותקינות מערכות הניזוק באמצעות התזת מים.
- במידת הצורך, תקנו את השיפועים באמצעות טיט צמנטי משופר עם פולימרים.
- יש להקפיד לצקת בסיסי בטון מוגבהים סביב כל הצנרות ורגלי המתקנים המצויים על משטח הגג – בסיס הבטון חייב להיות בגובה של 10 ס"מ ובגודל 20/20 ס"מ לפחות, וזאת סביב כל רגל במתקני הגג.
יריעות ביטומניות זה פזקר
פזקר מקבוצת פז, היא החברה המובילה בישראל לייצור ופיתוח פתרונות איטום לענף הבניה והתשתיות, כאשר מוצרי החברה משווקים בהצלחה רבה בארץ ובעולם. אחד ממוצרי הדגל של החברה הן היריעות הביטומניות המשמשות למטרות איטום שטחים גדולים בשטח המבנה, לרבות גגות, מרפסות וקירות מסד.
היריעות הביטומניות של חברת פזקר מורכבות מ-לבד המצופה משני צידיו בחומר ביטומני משופר בפולימרים עם פילם פוליאתילן בצידו התחתון ופיזור חול/אגרגט בצידו העליון, דבר המקנה לכל יריעה את חוזקה הגבוה בהשוואה לסוגי יריעות אחרות. יריעות ביטומניות תוצרת פזקר הן בעלות תו תקן של מכון התקנים הישראלי ובין יתר סוגי היריעות הביטומניות המיוצרות על ידי החברה תוכלו למצוא:
- יריעות איטום ביטומניות פלסטומרית (יריעות APP) המשמשות לצרכי איטום גגות – יריעות אלו מגיעות בעוביים של 4 או 5 מ"מ והן מתאפיינות בעמידות גבוהה לחום ולקרינת UV.
- יריעות איטום ביטומניות מסוג SBS – יריעות אלו משמשות גם לצרכי איטום גגות שטוחים או משופעים וגם לצרכי איטום חללים תת קרקעיים, קירות מסד וקירות תמך, כאשר יתרונות היריעה כוללים בין היתר: גמישות גבוהה בטמפרטורות נמוכות, עמידות גבוהה בטמפרטורות גבוהות, יכולת גישור גבוהה על סדקים דינאמיים וחסימת מעבר של גז ראדון.